Капиталът Критика на политическата икономия

За Карл Маркс (1818-1883)

Малко се знае за детството на Карл Маркс[7]. Третото от общо девет деца, той става най-големият син, когато брат му Мориц умира през 1819 г. Другите му братя и сестри са Софи, Херман, Хенриет, Луиз, Емили и Каролин[7]. Когато през 1830 година постъпва в гимназията в Трир, много от неговите учители по това време са либерални хуманисти, което не се харесва на консервативното правителство и през 1832 година са направени няколко смени в състава.

На 17-годишна възраст през октомври 1835 г. Маркс заминава за университета в Бон; въпреки че има желание да учи философия и литература, баща му настоява за право, тъй като има много по-голяма практическа стойност. Когато става на 18 години, Карл Маркс успява да избегне военната служба поради слаби гърди. В Бон той се присъединява към Клуба на поетите, група, състояща се от политически радикали, които по това време са следени от полицията. Той също така се присъединява към Клуба на посетителите на механи (Landsmannschaft der Treveraner) , общество на консуматорите на алкохол, като при това за известно време става съпредседател на клуба. Маркс освен това е въвлечен в различни спорове и пререкания, някои от които доста сериозни. През август 1836 г. участва в дуел с член на Korps Borussian на университета.

Въпреки, че оценките му през първия семестър са добри, много скоро те се влошават, което принуждава баща му да го прехвърли в по-сериозния и академично ориентиран Хумболтов университет на Берлин[7].